In Radeland is het levenstempo aangepast aan mensen met een verstandelijke beperking en sluiten ze aan bij hun belevingswereld. Cliënten doen zoveel mogelijk de dingen die ze leuk vinden en waar ze van genieten. Men besteed er uitgebreid aandacht aan de persoonlijke verzorging van de cliënten. Maar ook de alledaagse activiteiten komen aan bod, zoals meebeleven met koken, de was doen of ‘helpen’ met poetsen en opruimen.
Vanuit het activiteitencentrum wordt de cliënt vanuit een basis van veiligheid (en herkenbaarheid) uitgenodigd om de wereld te beleven/ontdekken. Daarom organiseren we met behulp van mantelzorgers en veel vrijwilligers activiteiten zowel in het activiteitencentrum als in de eigen woningen als op en buiten het terrein. Activiteiten sluiten aan bij het veranderende levenstempo, de beleving en de levensgeschiedenis van de oudere cliënt. Bij de ernstig (meervoudig) verstandelijk beperkte cliënten sluiten activiteiten aan op hun ervaringsfase en het alertheidspatroon. Daarom zijn er mogelijkheden voor activiteiten zowel overdag als ’s avonds als in het weekend.
Het is een gegeven dat het voor onze cliënten van groot belang is dat ze dagelijks naar buiten gaan en zo alle seizoenen te kunnen beleven. De buitenlucht en het licht hebben grote invloed op het dag/nacht ritme van de cliënt. Het vergroot de weerstand van het lichaam, heeft positieve invloed op de organen en op de hormoonhuishouding en draagt daardoor bij aan een gezonder leven. De verschillende prikkels buiten zorgen ervoor dat de cliënt alerter blijft, en meer ervaart en beleefd. Ook weten we wat beweging met ze doet. Het maakt ze vitaler, lichamelijke conditie neemt toe, het vergroot de alertheid, de weerstand neemt toe en het stimuleert de positieve prikkels. Naast de ervaring van het buiten zijn, speelt ook het naar buiten gaan en daar verblijven een grote rol voor cliënten. Het project Huifkar en huifbedrijden sluit hier heel goed op aan.
In 1995 zijn we gestart met het huifkar en huifbedrijden. Menvereniging de IJsselmenners adopteerden het project met vrijwilligers (koetsiers) die de paarden kwamen inspannen en mennen. Van 2015-2019 werd er op het terrein van Radeland nieuwbouw gerealiseerd. Totaal wonen er nu 60 cliënten met een intensieve zorgvraag op het terrein.
Het Huifkarrijden sluit goed aan bij de beleving van de oudere cliënten. Ze kennen dit nog uit het verleden en kunnen in actievere zithouding genieten van de buitenrit, de paarden, de geur en sfeer die bij deze activiteit hoort. Ze kunnen om zich heen kijken en genieten van het landschap. Helaas zijn de pony’s en de huifkar erg oud en aan vervanging toe. De pony’s die inmiddels beide 25 jaar moeten van hun oude dag gaan genieten en de huifkar zal vervangen moeten worden voor een grotere kar. Helpt u ons! Doneer op www.vriendenvanphildelphia.nl project huifkar Brummen.