Want het Rijksmuseum is ooit ontstaan door particulieren die het belangrijk vonden dat er een museum kwam waarin kunst en geschiedenis van Nederland bewaard zouden blijven.
“Voor het voortbestaan is het Rijksmuseum enerzijds afhankelijk van particulieren in de vorm van kaartverkoop en verkopen uit de winkel, maar ook de Vrienden van het Rijksmuseum en schenkingen van vermogen zijn essentieel”, stelt Jorien Huisman, hoofd particuliere schenkingen bij het Rijksmuseum. “Er zijn ook mensen die objecten schenken of nalaten, waardoor onze collectie verrijkt wordt”, vult Mado Akkersdijk aan, verantwoordelijk voor schenkingen van objecten.
Een museum is misschien niet het eerste waar aan gedacht wordt bij schenken of nalaten. Maar musea zijn ook goede doelen die, zeker in deze tijd, uw steun hard kunnen gebruiken. “Niet iedereen beseft dat het Rijksmuseum voor een groot deel bestaat uit giften van weldoeners”, vervolgt Akkersdijk. “Als we alle werken weg zouden halen die dankzij begunstigers in het museum zijn, dan blijft er een vrijwel leeg Rijksmuseum over.” Geen straatje van Vermeer, geen zelfportret van Rembrandt. Dankzij giften kan het Rijksmuseum het hoofd boven water houden in deze pittige tijden. “En de collectie blijven verrijken en tentoonstellen”, vult Huisman aan.
Alleen dankzij begunstigers heeft het Rijksmuseum de mogelijkheid om educatieve projecten op te zetten, tentoonstellingen te organiseren, te onderzoeken en restaureren. Huisman vervolgt: “Veel restauratoren en conservatoren worden mogelijk gemaakt door particulieren.” Huisman vindt het belangrijk dat mensen weten dat het in veel gevallen mogelijk is om binnen een museum te schenken aan een specifiek doel. Zo zijn er schenkingen specifiek voor bijvoorbeeld geschiedenis of restauratie van zilveren objecten.
Op het gebied van educatie noemt Huisman Stichting Saphir, een eigen fonds opgericht door een particulier, die het Junior Fellowship programma mogelijk maakt. Leerlingen van VMBO tot VWO die een profielwerkstuk moeten schrijven, krijgen de kans om binnen het Rijksmuseum een masterclass te volgen en onderzoek te doen naar bijvoorbeeld een werk uit onze collectie. Het beste onderzoek met de beste presentatie wint uiteindelijk een studiebeurs. We proberen kinderen te enthousiasmeren en ondersteunen op deze manier jong talent. We vinden het heel belangrijk dat jongeren in aanraking komen met kunst, geschiedenis en de museumwereld”, vertelt Huisman. “Dankzij Stichting Saphir is dit mogelijk.” Volgens de initiatiefnemer van de stichting maakt kunst iets in je los. “Maar dan moet kunst beschikbaar zijn voor iedereen, ook de jeugd.”
Het Rijksmuseum is hard geraakt door de maatregelen rond Covid-19. Meer dan ooit is duidelijk dat het Rijksmuseum niet zonder zijn begunstigers kan. Subsidie van de overheid, bijdragen van het bedrijfsleven en fondsen, schenkingen, nalatenschappen en vrienden zijn en blijven essentieel om het voortbestaan van het Rijksmuseum te waarborgen. “Uw steun is hard nodig. En het Rijksmuseum betrekt u graag bij uw schenking. Wanneer u bijvoorbeeld bijdraagt aan het restaureren van een bepaald werk, dan is het mogelijk om te zien hoe zo’n restauratie in zijn werk gaat. Zo kunt u echt zien hoe uw schenking terecht komt en dat maakt het zo bijzonder”, aldus Akkersdijk. Huisman besluit: “We zijn dankbaar voor elke vorm van steun. Mocht u overwegen het Rijksmuseum op te nemen in uw testament, wanneer u bijvoorbeeld een object of vermogen aan ons wilt nalaten, bent u voor de eeuwigheid verbonden aan het Rijksmuseum. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.”
Stichting het Rijksmuseum Fonds
Jorien Huisman (vermogen).
Mail naar j.huisman@rijksmuseum.nl of bel 06 472 242 06
Mado Akkersdijk (objecten).
Mail naar m.akkersdijk@rijksmuseum.nl of bel 06 250 530 68
Rijksmuseum Amsterdam
Postadres
Postbus 74888
1070 DN Amsterdam
Bezoekadres
Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam
Vestigingsadres
Hobbemastraat 20
1071 ZC Amsterdam
T +31 20 6747 000
E info@rijksmuseum.nl
W www.rijksmuseum.nl