Getrouwde kinderen gaan direct van school en verdwijnen uit het straatbeeld. Dat mag niet. Terre des Hommes zet zich in om ervoor te zorgen dat deze kinderen niet uit beeld verdwijnen.
De economische gevolgen van de wereldwijde coronapandemie zijn enorm. Veel mensen zijn hun baan kwijtgeraakt, veel gezinnen hebben minder inkomsten, waardoor rondkomen bijna onmogelijk is. Elke dag weer is het een opgave het gezin te onderhouden.
Op 12-jarige leeftijd, werd Sudha (15) door haar ouders naar een textielfabriek gestuurd om te werken. Door de lockdown keert zij terug naar haar familie, waar haar ouders ook zonder werk zitten. Ze hebben geen geld om voedsel te kopen. Door omstandigheden gedwongen en hoewel wettelijk verboden, zien haar ouders geen andere uitweg dan de 15-jarige Sudha uit te huwelijken aan een 38-jarige gescheiden man. Dat Sudha aan dit gedwongen huwelijk kan ontsnappen is te danken aan Terre des Hommes. Via een leraar in het dorp van Sudha worden we op de hoogte gebracht van haar situatie, waarna we de politie op de hoogte brengen. Die grijpt op de dag van het huwelijk in.
Het gevaarlijke aan deze pandemie is dat het aan twee kanten nadelig werkt voor kinderen. Aan de ene kant zijn er nieuwe gevaren: zowel het virus zelf als de economische veiligheid die wegvalt. Aan de andere kant liggen veel systemen die zijn opgebouwd om kinderen te beschermen nu plat. Er zijn dus meer kwetsbare kinderen, minder opvangmogelijkheden en minder toegang tot kinderen door maatschappelijk werkers. Een gevaarlijke combinatie.
“Naast het toegenomen risico op kinderuitbuiting, zijn er ook gevaren op de lange termijn. Bij Terre des Hommes vrezen we dat veel van wat in de landen waar we werken is opgebouwd aan sociale veiligheid en kinderbescherming, wordt afgebroken door deze pandemie. Hulp is nu heel belangrijk en de coronapandemie vraagt om meer maatwerk”, aldus kinderrechtenexpert Hilde Neels van Terre des Hommes.
Terre des Hommes zet zich in voor de toekomst van deze kinderen. Dat doen we door hen uit uitbuitingssituaties te halen en ze een veilige plek te bieden. Daarnaast werken we ook aan preventie, bijvoorbeeld door voorlichting te geven en te pleiten voor betere wetgeving. Terre des Hommes strijdt, naast kinderarbeid, ook tegen andere vormen van kinderuitbuiting, zoals kindermisbruik, kinderhandel en seksuele uitbuiting.
Helpt u ons mee? U kunt deze kwetsbare kinderen een toekomst geven, bijvoorbeeld door Terre des Hommes op te nemen in uw testament. Kijk hier voor meer informatie. Bij voorbaat hartelijke dank voor uw steun.