Platform over schenken, erven en nalaten
Medische zorg in het grootste vluchtelingenkamp ter wereld

Medische zorg in het grootste vluchtelingenkamp ter wereld

In de Rohingya kampen was nauwelijks iets

Pionier Anwar is 43 jaar oud en komt zelf uit Bangladesh. Hij zet zich in voor de Rohingya, mensen die tijdens het conflict in 2017 uit Myanmar werden verdreven. Voor deze vluchtelingen wil hij medische zorg beschikbaar maken. Een enorme opgave, gezien het grote aantal vluchtelingen.

Gevlucht voor de verschrikkingen

Op een klein stuk land in Bangladesh op de grens van Myanmar leven bijna 1 miljoen Rohingya in een vluchtelingenkamp. Ze zijn verdreven uit Myanmar. Veel mannen zijn vermoord, veel vrouwen verkracht, hun huizen zijn platgebrand. Ze mogen Bangladesh niet verder in, terug naar Myanmar kunnen ze niet. Hun kleine huis in het kamp is gemaakt van rieten schuttingen, de regen houden ze tegen met zeil. Stelt u zich dat eens voor! Er is geen meubilair, de mensen slapen op de grond. Kinderen krijgen beperkt onderwijs.

Leven onder erbarmelijke omstandigheden

Anwar vertelt: “In het begin was er nauwelijks iets in het Rohingya-kamp. De mensen hadden geen voedsel, geen onderdak en geen medische zorg. Nu hebben de internationale hulporganisaties hier een aantal kleine klinieken gebouwd. Nog veel te weinig voor het grote aantal vluchtelingen,en zonder vervoer niet bereikbaar voor deze mensen.”

Rohingya-vluchtelingen

1.000.000 vluchtelingen, 1 ambulance

Tijdens het conflict in Myanmar in 2017 staken ruim 1.000.000 Rohingya’s de grens over. Verdreven door geweld. De meest vreselijke dingen hebben zij meegemaakt en gezien. Daar stonden ze, in onontgonnen gebied. Zonder onderdak en voedsel. Er kwam een uitbraak van mazelen en andere ziekten. Een ramp, want er was geen medische zorg. Er waren niet eens basisvoorzieningen.

Nu zijn er 34 kampen. In elk kamp wonen gemiddeld 50.000 mensen. In twee van deze kampen werkt de organisatie van Anwar. Dankzij de steun van onze donateurs heeft MIVA voor kamp 19 een ambulance kunnen financieren. Nu kunnen de mensen naar de kleine klinieken in de kampen worden gebracht. Vervoer is voor hen van onschatbare waarde. En daarmee jouw bijdrage. Kunnen zij op jouw hulp rekenen?

Ambulance maakt het verschil, dankzij jouw steun

Dankzij onze donateurs kon MIVA Anwar het afgelopen jaar al helpen met één ambulance. Die brengt mensen uit het kamp naar de kleine klinieken in het vluchtelingenkamp. Hier krijgen zij eerste hulp, worden zwangere vrouwen gecheckt en kinderen gevaccineerd. Als de kleine klinieken niet de juiste zorg kunnen bieden, worden de mensen naar ziekenhuizen buiten het kamp gebracht. Jouw bijdrage is voor hen van onschatbare waarde.

Zonder vervoer geen zorg

Anwar beschrijft een avond in het oogziekenhuis op 20 kilometer van het kamp: “Gisteravond kwam Rehan naar het oogziekenhuis. Een jongetje van pas drie jaar, samen met zijn vader. Een van zijn ogen is aangetast, voor het andere wordt gevreesd. Als er meteen vervoer naar het ziekenhuis was geweest, was zijn oog gespaard. Alleen een operatie kan zijn andere oog redden. Daarvoor moet hij naar India. Daar is de oogheelkunde veel beter. Tot die tijd draagt hij een zonnebrilletje, zodat hij minder last heeft van de zon.”

Kunnen zij op jou rekenen?

Geen ambulance, geen medische zorg. Het is de harde werkelijkheid voor de mensen in het vluchtelingenkamp. Anwar is al onze donateurs erg dankbaar. Nu kan hij voor ‘zijn mensen’ in het kamp het verschil maken. Gelukkig zijn er meer mensen als Anwar werkzaam in het kamp. Samen kunnen we ook hen helpen met een ambulance. Help jij mee?

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?