Steeds vaker krijgen vluchtelingen en migranten te maken met geweld wanneer zij Europa proberen te bereiken. Dit zien en horen medewerkers van Artsen zonder Grenzen (AzG) van vluchtelingen en migranten op de grens tussen Hongarije en Servië en in Griekenland. Vluchtelingen en migranten worden afgeranseld, geschopt en vernederd. Om een einde aan deze misstanden te maken, roept AzG de Nederlandse overheid op om druk uit te oefenen op Europese lidstaten die de rechten van vluchtelingen niet respecteren. Als dat niets oplevert moet Nederland zich ervoor inzetten dat de EU elke vorm van politieke, financiële en materiele steun op gebied van migratie aan deze lidstaten stopzet, vindt AzG.
Mensen die de grens tussen Servië en Hongarije proberen over te steken, worden steeds vaker geslagen, vernederd en misbruikt. Ook worden hun persoonlijke bezittingen soms gestolen of worden zij gedwongen zich uit te kleden, zelfs bij lage wintertemperaturen. Daarbij worden middelen als pepperspray en traangas niet geschuwd. Naar verluidt wordt dit geweld onder meer door de Hongaarse autoriteiten gebruikt om mensen af te schrikken niet naar Europa te gaan. Elke week zien AzG-medewerkers patiënten, waaronder ook kinderen, met ernstige kneuzingen, diepe (snij)wonden, ontwrichtingen en breuken als gevolg van dit geweld.
De verwondingen die de teams zien, bevestigen de verhalen van de patiënten. Een patiënt vertelt aan AzG: “We werden met veertig andere mensen opgesloten in een kleine container voordat we terug naar Servië werden gestuurd. We hebben er ongeveer 12 uur gezeten. Grenswachters besproeiden herhaaldelijk onze gezichten met pepperspray. We kregen geen water, voedsel en mochten niet naar het toilet.”
In Griekenland biedt AzG medische noodhulp aan mensen die net de oversteek van Turkije naar Griekenland hebben gemaakt. Ook hier vertellen patiënten steeds vaker over geweld bij pogingen om Europa te bereiken. Als ze zijn aangekomen, slaan ze vaak gelijk op de vlucht, doodsbang om opgepakt te worden door autoriteiten die hen gedwongen terugsturen. Het gaat vaak om vrouwen en kinderen. Sommigen houden zich daarna dagenlang schuil, zonder eten en drinken. Zo zien teams van AzG op Samos veel mensen die door de hitte zijn uitgeput en mensen met uitdrogingsverschijnselen.
“Lidstaten van de Europese Unie gebruiken opzettelijk geweld om mensen ervan te weerhouden asiel aan te vragen. Ze investeren in hekken met scheermesjes en knijpen een oogje dicht bij het gebruik van geweld. Gedwongen terugkeer en geweld zijn illegaal. Met dit beleid worden mensen gedwongen om gevaarlijkere vluchtroutes te nemen. Het is de verantwoordelijkheid van de Europese lidstaten en autoriteiten dat de wet wordt nageleefd. Maar ook dat de procedures met betrekking tot opvang, identificatie en internationale bescherming effectief worden toegepast”, zegt Ellen van der Velden, operationeel manager bij AzG.