Artsen zonder Grenzen ziet een toename van het aantal patiënten in haar medische faciliteiten in Herat, Kandahar, Khost, Kunduz en Lashkar Gah. Nu het geweld daar is gestopt sinds 16 augustus durven mensen de straat weer op voor bijvoorbeeld medische zorg. Door tekorten aan medisch personeel en apparatuur kunnen patiënten echter niet altijd de zorg krijgen die zij nodig hebben.
Een overzicht van de medische zorg door Artsen zonder Grenzen in Afghanistan:
In de Kahdestan-kliniek in Herat ziet Artsen zonder Grenzen een toename van patiënten. In deze kliniek behandelt de organisatie mensen met chronische ziekten als kanker, diabetes en hart- en vaatziekten. De toename in het aantal patiënten wordt ook verzoorzaakt doordat andere klinieken in de regio gesloten zijn. De organisatie ziet in haar COVID-behandelcentrum juist minder patiënten dan voorheen. Artsen zonder Grenzen behandelde 555 mensen in de Kahdestan-kliniek tussen 9 en 16 augustus; 47 kinderen in het voedingscentrum, tussen 9 en 15 augustus en 200 mensen in het COVID-behandelcentrum waarvan 44 in kritieke toestand.
Tijdens de gevechten kon Artsen zonder Grenzen zorg blijven geven aan mensen met resistente tuberculose door online consulten. Maar ook doorvoldoende medicijnvoorraad aan patiënten mee te geven. De tuberculosezorg gaat nog steeds door. Het Haji-kamp waar 5000 mensen verbleven is nu grotendeels leeg. De tijdelijke kliniek die daar stond wordt verplaatst zodat de zorg voor kinderen onder de vijf jaar door kan gaan. Artsen zonder Grenzen behandelde 179 patiënten in het Haji-kamp. Tussen 10 en 16 augustus werden er drie nieuwe patienten opgenomen in het tuberculose-behandelcentrum en 28 consulten gegeven.
Het werk in de kraamkliniek van Artsen zonder Grenzen in Khost en in de acht door Artsen zonder Grenzen ondersteunde gezondheidsposten gaat door. Het aantal patiënten is inmiddels weer op normaal niveau. Tussen 15 en 17 augustus werden er 100 zwangere vrouwen opgenomen en 77 bevallingen begeleid.
Op maandag 16 augustus heeft Artsen zonder Grenzen alle patiënten verhuisd van de kliniek voor zwaargewonden naar het nieuwe traumacentrum. Hier staan 30 bedden en er is een operatiekamer. Tussen 9 en 14 augustus zijn er 63 patiënten behandeld die gewond zijn geraakt tijdens de gevechten.
De afgelopen dagen was de spoedeisende hulp vol met mensen met ademhalingsproblemen, infecties, verwondingen door kogels en explosies en verkeersongevallen. Tussen 12 en 16 augustus heeft Artsen zonder Grenzen 105 chirurgische ingrepen uitgevoerd en 65 oorlogsgewonden behandeld. Op 17 augustus werden er 815 patiënten behandeld op de eerste hulp en zorg gegeven aan 300 patiënten. De organisatie helpt momenteel bij zo’n 50 bevallingen per dag.