Maar ook zonder corona krijgen in Nederland 11 mensen per uur trombose. Veel mensen houden ook klachten over na een trombose, jaarlijks zeker zo’n 15.000 mensen. Maar wat is trombose nu eigenlijk?
“Het verbaasde me dat trombose eigenlijk zo onbekend is. Ik hoop dat hier echt verandering in komt.” Dit vertelt Yvonne Bosman (63), wanneer ze haar ervaringsverhaal deelt. Ze heeft een trombosebeen en longembolie gehad, en moet nu een steunkous dragen en antistollingsmiddelen slikken.
De gevolgen van trombose kunnen levensbedreigend zijn en chronische klachten met zich meebrengen. Daarom is het belangrijk om bijvoorbeeld de risico’s op trombose te kennen, de symptomen snel op te merken, en wanneer nodig in te grijpen. Gelukkig zijn de behandelmethodes de afgelopen decennia sterk verbeterd, en hebben trombosepatiënten en beter vooruitzicht.
In de nieuwe brochure van de Trombosestichting wordt antwoord gegeven op de vraag “wat is trombose?”. De brochure bevat informatie over de verschillende soorten trombose, de symptomen van trombose, en de behandeling van trombose.