Tien jaar hing het leven van zijn moeder aan de slang van het dialyseapparaat, totdat haar lichaam niet meer kon. In 1985 verloor oud AJAX-bestuurder en voorzitter van de KNVB – Michael van Praag – zijn moeder aan de gevolgen van een nierziekte. “Ik heb altijd gedacht: ik wil iets voor nierpatiënten betekenen”, vertelt hij. Inmiddels is hij ambassadeur van de Nierstichting.
“Nieren, nou ja nieren… Dat is wat veel mensen denken als het over een nierziekte gaat. Ze hebben geen idee. Mam heeft het aan haar nieren, zeiden we toen mijn moeders nieren achteruit gingen. Totdat mijn moeder aan de dialyse moest. Drie keer per week, urenlang lag ze aan zo’n apparaat. Toen pas besefte ik eigenlijk: dit is serieus.”
“Wat mij erg aangreep was haar aftakeling. Ik vond dat heftig om te zien. Mijn moeder was een mooie, mondaine vrouw.” Ondanks de fysieke aanslag van de dialyse op haar lichaam, bleef zijn moeder strijden voor onafhankelijkheid. “Die drang was enorm. Ze wilde absoluut niet afhankelijk zijn van een ander. Zo reed ze na haar dialyse zélf met eigen auto naar huis. Tot het echt niet meer ging, toen nam ze een taxi.”
Michael bezocht zijn moeder regelmatig in het dialysecentrum. “Ik vergeet nooit die surrealistische sfeer die daar hing. Dat tikken van de dialysemachines, mijn moeder vast aan die slangen. In alle ellende, werd er toch gelachen met de buurman. Er ontstond een soort lotsverbondenheid met elkaar. Je weet dat je leeft bij de gratie van zo’n apparaat, dat je niet meer beter wordt. Ondanks die tragiek probeer je het leven nog een beetje positief in te zien. Dat maakte indruk op me.”
Door alles wat hij eerder deed, leerde Michael partijen samenbrengen. “Als ambassadeur wil ik gezonde mensen aan de Nierstichting verbinden. Ik vind het belangrijk dat mensen weten wat er met je gebeurt als je nieren ermee stoppen. Je wordt vergiftigd. Dat heb ik van dichtbij gezien. Die impact wil ik overbrengen.”
“In de tien jaar dat mijn moeder dialyseerde, is ze nooit een weekend weggeweest. Met de draagbare kunstnier vergroot je de mobiliteit van nierpatiënten. Je geeft ze een groot gevoel van vrijheid terug. Het is noodzakelijk dat dit apparaat zo snel mogelijk beschikbaar komt. We moeten er alles aan doen om dat te bereiken.”
“Van mijn moeder heb ik geleerd om vertrouwen te hebben in de toekomst. En altijd over de horizon heen te kijken. Ik leerde te genieten van het leven en hoop te houden. Ik vind dat mensen dat écht moeten blijven proberen. Dat geldt niet alleen voor nierpatiënten, maar voor ons allemaal.”
De Nierstichting ontvangt geen geld van de overheid. Mede dankzij nalatenschappen, die een groot deel uitmaken van de inkomsten, kan de Nierstichting zorgen voor wetenschappelijke doorbraken en innovaties, zoals de draagbare kunstnier. Wilt u meer informatie ontvangen over nalaten aan de Nierstichting? Neemt u dan contact op met Hilde de Rooij via 035 – 697 80 59 of hildederooij@nierstichting.nl
Groot Hertoginnelaan 34
1405 EE Bussum
T +31 35 697 80 59
E nalaten@nierstichting.nl
W www.nierstichting.nl/nalaten
Bank NL70 INGB 0000 0880 00