Platform over schenken, erven en nalaten
Grote toename aantal mazelengevallen in DR Congo

Grote toename aantal mazelengevallen in DR Congo

Mazelen is de meest besmettelijke infectieziekte ter wereld, tien keer besmettelijker dan COVID-19. Dat werd duidelijk toen van 2018 tot 2020 in DR Congo de grootste mazelenepidemie ooit huishield. Meer dan 460.000 kinderen raakten besmet met het virus, 8000 van hen overleefden het niet. Driekwart van de overleden kinderen was onder de vijf jaar. Omdat er destijds ook een ebola-uitbraak woedde in het Oosten van DR Congo was er weinig aandacht voor de aanpak van mazelen. Lange tijd was Artsen zonder Grenzen een van de weinige organisaties die kinderen met mazelen behandelde en vaccineerde.  

Momenteel helpt Artsen zonder Grenzen mazelen te bestrijden in de vier meest getroffen en moeilijk te bereiken provincies in DR Congo; Noord Ubangi, Zuid Ubangi, Bas-Uéle en Maniema. Artsen zonder Grenzen behandelt er mazelenpatiënten en zet vaccinatieprogramma’s op. De organisatie roept op tot structurele verbeteringen in de Congolese vaccinatiestrategie, maar doet ook een dringend beroep op andere medische noodhulporganisaties om te helpen de mazelenuitbraak in DR Congo terug te dringen. 

136.000 kinderen gevaccineerd  

Vanaf december 2020 behandelde Artsen zonder Grenzen in Zuid Ubangi bijna 5000 mazelenpatiënten, met name kinderen. 70.000 kinderen werden gevaccineerd waardoor de uitbraak van mazelen ingeperkt kon worden. In de provincie Noord Ubangi behandelde Artsen zonder Grenzen sinds half februari 1200 mazelenpatiënten. Ook startte de organisatie met de vaccinatie van 66.000 kinderen en het trainen van lokale zorgmedewerkers in patiëntenzorg en voorlichting over mazelen met als doel nieuwe uitbraken tijdig op te sporen. 

Grootste doodsoorzaak onder kinderen 

Mazelen is de grootste doodsoorzaak onder jonge kinderen hoewel er een veilig en betaalbaar vaccin beschikbaar is. De ziekte komt veel voor in DR Congo en is moeilijk te beheersen. Dit komt doordat het land zowel een hoog geboortecijfer als een onderbezette gezondheidszorg en een zwakke vaccinatiestrategie heeft. “Om het gevecht tegen mazelen in DR Congo te winnen moet 95% van de kinderen twee keer gevaccineerd zijn. Ook in de meest moeilijk te bereiken gebieden. Hier zijn we nog lang niet”, zegt  Anthony Kergosien, noodhulpcoordinator voor Artsen zonder Grenzen in DR Congo. 

Medische hulp tijdens grootste mazelenepidemie ooit 

Tijdens de vorige epidemie, tussen 2018 en 2020 bood Artsen zonder Grenzen medische hulp in 22 van de 26 provincies in DR Congo. De organisatie spoorde brandhaarden op, behandelde 90.000 mensen met mazelen en vaccineerde meer dan 2,3 miljoen kinderen. Ook de Congolese overheid vaccineerde miljoenen kinderen. Al deze vaccinaties reduceerden het aantal mazelenpatiënten enorm maar maakte geen einde aan de verspreiding van het virus. Desondanks verklaarde het Congolese ministerie van gezondheid dat de epidemie ten einde was

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?