Lepra is al zo oud als de weg naar Rome. Tegenwoordig komt deze besmettelijke en verwoestende ziekte vooral nog in (sub)tropische gebieden voor. Ruim een halve eeuw na de oprichting van de Leprastichting is er gelukkig al veel bereikt. Samen met de hulp van donateurs komt de stichting elke dag weer een stapje dichterbij de droom die ze wil realiseren: een lepravrije wereld!
“Niet alleen een droom, maar vooral een haalbaar doel”, aldus Barry Jager, contactpersoon nalaten bij de Leprastichting. “We werken aan een wereld zonder lepra en uitsluiting als gevolg van een handicap. Door vroegtijdige diagnose, behandeling en zelfs preventie, hopen we de ziekte lepra terug te dringen.”
Het doel van de Leprastichting voor 2030 is helder: het terugdringen van nieuwe lepragevallen met 90 procent. Barry Jager licht toe hoe de stichting helpt: “Wij zetten ons op diverse manieren in en het opsporen van lepragevallen is hierbij essentieel. In landen als Indonesië, met haar vele eilanden, afgelegen gebieden en slechte infrastructuur, sturen we opsporingsteams op pad om lepragevallen op te sporen. Onze veldkantoren werken veel samen met lokale partners, overheden en organisaties en doordat we lokale artsen en gezondheidswerkers trainen, kunnen zij zelf de diagnose stellen en de behandeling starten. Daarnaast ondersteunen we medische, sociale en economische revalidatie van mensen met handicaps door lepra of andere oorzaken.
Opgespoorde leprapatiënten krijgen een cocktail van antibiotica die ervoor zorgt dat er binnen een paar dagen al geen besmettingsgevaar meer is én dat de patiënt in zes tot twaalf maanden kan genezen. We geven voorlichting, niet alleen aan de patiënt zelf, maar ook aan de omgeving en familie, om het stigma te bestrijden en discriminatie te voorkomen. Want het is schrijnend om te zien dat veel leprapatiënten door hun gemeenschap of zelfs hun familie worden buitengesloten.”
De Leprastichting doet ook wetenschappelijk onderzoek naar doorbraken in leprabestrijding. Een baanbrekende nieuwe methode maakt nu ook preventieve behandeling mogelijk. Door familieleden, buren en vrienden van nieuwe leprapatiënten rifampicine (antibioticum) te laten slikken, hebben zij 60 procent minder kans op het krijgen van lepra! “Zo zijn we weer een stap dichter bij onze droom.”
Als contactpersoon nalaten, is Barry Jager nauw betrokken bij mensen die ervoor kiezen de Leprastichting op te laten nemen in hun testament, zoals mevrouw Kingma: “In 1988 liep mevrouw Kingma tijdens een trektocht in de rimboe van Indonesië een echtpaar met lepra tegen het lijf. Dat maakte zoveel indruk dat ze meer informatie over lepra ging lezen en besloot te willen helpen. Ze werd vaste donateur van de Leprastichting. Als alleenstaande vrouw zonder kinderen, wilde mevrouw Kingma haar geld nalaten aan iets goeds en besloot de stichting ook op te laten nemen in haar testament, in de hoop dat haar nalatenschap misschien in de toekomst lepra de wereld uit kan helpen. Het is hartverwarmend dat steeds meer mensen ons ook op deze manier willen steunen.”
Hij vindt het belangrijk om te benoemen dat de Leprastichting een ANBI status heeft. “Dit betekent dat alles wat een donateur ons nalaat ook voor 100% gaat naar het doel: de bestrijding van lepra en het ondersteunen van leprapatiënten. We zijn tevens een Erkend Goed Doel en voldoen aan de strenge kwaliteitseisen van het CBF. Zo kan de donateur ervan uitgaan dat we zorgvuldig omgaan met iedere euro en hierover verantwoording afleggen.” Barry Jager besluit: “Ik hoop dat mensen zich beseffen dat de Leprastichting al heel goed op weg is, maar dat er nog genoeg te doen is en daarmee dus alle donaties, inclusief inkomsten uit nalatenschappen, meer dan welkom zijn om ons doel te bereiken en de droom uit te laten komen.”
Voor vragen over doneren en nalaten aan de Leprastichting staat Barry Jager voor u klaar via 020 595 05 31 of b.jager@leprastichting.nl
LEPRASTICHTING
Postbus 95005
1090 HA Amsterdam
Bezoekadres
Wibautstraat 137k
1097 DN Amsterdam
T +31 20 595 05 00
E info@leprastichting.nl
W www.leprastichting.nl
Bank NL84 INGB 0000 050 500