Zorginstituut Nederland heeft recentelijk bepaald dat dinutuximab bèta (anti-GD2) voortaan vergoed zal worden binnen het basispakket van de zorgverzekering. Daarmee is een einde gekomen aan een lange periode van onzekerheid over de vergoeding van deze therapievorm.
Het Prinses Máxima Centrum biedt sinds 2016 anti-GD2 immunotherapie aan voor kinderen met een hoog risico neuroblastoom. Daarmee was het Máxima het eerste Europese centrum dat deze vorm van immunotherapie toepaste. Echter, op dat moment bestond er onduidelijkheid over het al dan niet vergoed krijgen van deze extreem dure therapie, omdat deze niet was opgenomen in de basisverzekering. Of de patiënt in aanmerking kwam voor een vergoeding was tot dusver afhankelijk van de desbetreffende zorgverzekeraar. Er was dringend behoefte aan een goede regeling. Daarop hebben zorgverzekeraars, Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker (VOKK) en het Prinses Máxima Centrum de krachten gebundeld en de overheid (Zorginstituut Nederland) gevraagd deze kwestie te beoordelen voor Nederland.
Anti-GD2 therapie bij kinderen met een neuroblastoom wordt gegeven aan het einde van de gehele behandeling met chemotherapie, operatie en bestraling. Het is een intensieve behandeling die de totale behandeling met 6 maanden verlengd tot minimaal 15 maanden. Het vergroot de genezingskans voor de kinderen met ongeveer 10%. Sinds 2016 zijn er 27 kinderen behandeld in het Prinses Máxima Centrum met deze vorm van immunotherapie.
Bron: Prinsesmaximacentrum.nl