Tijdens de zomermaanden vinden de meeste stierenfeesten in Spanje plaats. Voor de ingezette stieren, koeien en kalveren betekent dit een uitputtende zomer vol stress en leed. Zo verdronk een stier in zee tijdens een stierenfeest in Dénia. In Morella botste een stier tegen een houten installatie en raakte vervolgens bewusteloos. Maar ook is er mensenleed: zo overleed een onschuldige 74-jarige vrouw na een botsing met een uit een stierenfeest ontsnapte stier. Vanuit CAS en AnimaNaturalis doen we deze zomer volop onderzoek naar deze stierenfeesten, vaak met aangiftes wegens misstanden tot gevolg.
Jaarlijks vinden er 18.000 stierenfeesten plaats in Spanje, waarbij meer dan 30.000 stieren, koeien en kalveren mishandeld worden. Fokkers zetten de dieren meerdere keren in voor dit soort fiestas. Wanneer ze door uitputting, leeftijd of lichamelijke problemen niet meer als geschikt worden beschouwd voor de feesten, eindigen ze in het slachthuis. Valencia kent het hoogste aantal stierenfeesten en bovendien de grootste diversiteit. Estefania Pampin Zuidmeer, campaigner CAS:
“Valencia is de deelstaat waar ik ben opgegroeid. In de stad waar ik woonde hadden ze gelukkig geen stierenfeesten, maar het is heel vreemd om voor mijn werk voor CAS allerlei voor mij bekende dorpen en steden tegen te komen waar ze stierenfeesten hebben. Het zijn besloten feesten voor de inwoners zelf: vaak weet de buitenwereld hier weinig van.”
Vanuit CAS International en AnimaNaturalis documenteren we deze feesten; om een beeld te hebben van wat er gebeurt en om aangifte te doen bij misstanden, dat wil zeggen wanneer de reglementen niet worden gevolgd. Keer op keer zien we uitgeputte stieren en koeien in de verzengende hitte. Altijd is er een schreeuwende en opgefokte mensenmassa die de zeer gestreste dieren opjaagt. En regelmatig gaat er van alles mis.
Op 10 juli verdronk een stier tijdens het stierenfeest Bous a la Mar (stier te water) in Dénia, Valencia. Dit is een uiterst wreed stierenfeest waarbij het deelnemende publiek de stieren en/of koeien dwingt in de zee te springen, waar ze vervolgens door boten teruggebracht worden naar een platform bij de kade. Runderen zijn niet gewend om in water te zijn of te zwemmen en het is voor hen dus een zeer stressvolle situatie. En soms verdrinken ze zelfs. Volgens de Spaanse pers is geprobeerd het dier te reanimeren en zijn de redenen van zijn dood niet bekend. In 2014 verdronk een andere stier nadat hij in botsing kwam met de rand van de kade toen hij in het water viel.
Twee dagen voordat de stier verdronk hebben we dit stierenfeest in Dénia gefilmd. Samen met AnimaNaturalis hebben we tegen de organisatoren aangifte gedaan wegens de dood van de stier. Pampin Zuidmeer:
“We bekijken veel beelden van stierenfeesten, en beschrijven we ze voor onze volgers. Toch is het heel lastig om in woorden te vatten hoe zo’n stierenfeest verloopt: de angstige houding van de stier, zijn blik, de zware en beladen sfeer die er hangt. De opgefokte houding van de deelnemers, die vooral dreiging uitstraalt. Daarom delen we hier zoveel mogelijk van de door ons gemaakte beelden.”
In juli waren CAS en AnimaNaturalis in Morella (Valencia) om een stierenfeest met vuurstieren vast te leggen. Onze collega’s ter plekke werden al aan het begin van het evenement gesignaleerd: hun aanwezigheid werd bekendgemaakt met een megafoon. Vanaf dat moment werden ze aanhoudend lastiggevallen.
Er vonden die avond twee ongelukken plaats. Tijdens het eerste ongeluk botste een vuurstier met zijn kop tegen een houten constructie. Hij stortte vervolgens in elkaar. Onze collega’s werd het onmogelijk gemaakt om verder te filmen. Omstanders trapten tegen hun ruggen en scholden ze uit.
Enkele minuten later vond het tweede ongeluk plaats: een vuurstier duwde met zijn brandende hoorns tegen een kluwen van touwen die op de grond lag. De touwen raakten verwikkeld om zijn kop, waardoor hij het risico liep om zelf in brand te vliegen. Ook dat mochten onze collega’s niet filmen.
Het gaat hier niet om geïsoleerde gevallen: dergelijke ongelukken komen vaak voor tijdens stierenfeesten. En daarom is het zo belangrijk dat organisaties als CAS en AnimaNaturalis ze in beeld brengen. We hebben aangifte gedaan wegens censuur en het fysieke geweld waar onze collega’s aan onderworpen zijn.
De zomer van 2023 kon rekenen op een lange reeks aan ongelukken tijdens de wrede fiestas. Zo botste een vuurstier in volle snelheid met zijn kop tegen een houten paal in Oropesa del Mar (Valencia). Na de botsing was de stier gedesoriënteerd en bleef hij een tijdje stil staan. In Gata de Gorbos (Valencia) botste een koe tegen de ijzeren spijlen van het hek waarachter het publiek stond. Het dier viel bewusteloos neer. Er is geprobeerd haar bij te laten komen, zonder succes. Hierna is ze teruggebracht naar de fokkerij waar ze – volgens de Spaanse pers – afgemaakt is. En in Teruel zakte een stier in elkaar aan het begin van de fiesta. Toch werd het dier gedwongen om door te gaan. Tijdens dit evenement filmden CAS en AnimaNaturalis hoe 12 uitgeputte stieren door een massa mensen achternagezeten werden, terwijl de omstanders T-shirts en vlaggen naar de stieren gooiden en aan hun staarten trokken. Ook hier hebben we aangifte gedaan.
Helaas blijft het niet alleen bij ongelukken. In Estella (Navarra) werd een koe tijdens een ren door meerdere mannen mishandeld. Ze trokken aan haar start en hoorns en duwden haar op de grond. Vervolgens rolde één van de mannen over de koe heen. Vanuit CAS en AnimaNaturalis hebben we aangifte gedaan van de mishandeling.
En dan waren er natuurlijk ook nog de welbekende stierenrennen van Pamplona, waarbij er gedurende 8 dagen in totaal 48 stieren door de straten werden gejaagd en ’s avonds werden gedood tijdens het stierengevecht in de arena. In totaal werden er zelfs 60 stieren gedood in de arena, omdat er nog extra stierengevechten plaatsvonden.
De stierenfeesten veroorzaken niet alleen dierenleed. Soms raken onschuldige burgers gewond en/of overlijden ze. Zo stierf deze zomer een 74-jarige vrouw in Almàssera (Valencia) na een botsing met een stier op straat. Het dier was ontsnapt uit een stierenfeest uit een andere gemeente.
Ook raakten minderjarigen zo ernstig gewond tijdens fiestas dat ze naar de Intensive Care moesten. De Verenigde Naties hebben Spanje al in 2014 gevraagd om minderjarigen weg te houden van het geweld van de stierengevechten en -feesten. Helaas negeert Spanje dit verzoek, met grote gevolgen.
Vanuit CAS vinden we dat de stierenfeesten een grote inbreuk vormen op het welzijn van dieren én mensen. Het komt regelmatig voor dat stieren en koeien ontsnappen tijdens een stierenfeest, wat enorme veiligheidsrisico’s met zich mee brengt voor mens en dier. Daarnaast worden minderjarigen blootgesteld aan gevaar. Verder stellen de deelnemers van stierenfeesten zich bloot aan enorme risico’s – jaarlijks sterven meerdere mensen na botsingen met stieren. Voor CAS zijn dit belangrijke redenen om – naast het immense dierenleed – de stierenfeesten af te willen schaffen.
CAS International en AnimaNaturalis hebben de afgelopen jaren een diepte-onderzoek uitgevoerd naar deze 18.000 stierenfeesten in Spanje. We hebben in beeld gebracht op welke plekken welke feesten plaatsvinden en hoeveel stieren en koeien er worden ingezet. Daarnaast hebben we in kaart gebracht hoeveel subsidies de lokale en regionale autoriteiten aan deze stierenfeesten geven. Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten vragen we aan de autoriteiten van de deelstaten om dit geld niet te besteden aan stierenfeesten maar aan zaken die de samenleving nodig heeft. In september brengen we onze onderzoeksresultaten naar buiten. Houd onze website in de gaten voor meer informatie over de wrede stierenfeesten!
Teken onze petitie om een einde te maken aan de stierenfeesten!
Help de stieren en paarden! Doneer eenmalig of word donateur.