CAS International juicht deze uitspraak toe. Wij vinden dat het tot de dood martelen van een stier nooit beschouwd mag worden als een kunstwerk, kunst of welke vorm van artistieke creatie dan ook.
Alles begon met stierenvechter Miguel Ángel Perea. In juni 2014 doodde hij stier Curioso tijdens een stierengevecht. Perea wilde dat deze actie – wat hij beschouwt als een artistieke creatie – ingeschreven zou worden in het register van intellectueel eigendom. Zijn verzoek werd door het register van Intellectueel Eigendom in Extremadura verworpen. Vervolgens stapte Perea naar de rechter, en verdedigde zijn zaak door te stellen dat het stierenvechten kunst is, en daarmee het werk van de stierenvechter gelijk staat aan een artistieke manifestatie en een kunstwerk.
De rechter echter besloot dat het werk van een stierenvechter de voorwaarde ontbeert van artistieke creatie, waardoor het niet beschermd kan worden als intellectueel eigendom. Het hooggerechtshof heeft tijdens het hoger beroep vastgesteld dat de activiteiten van de stierenvechter, vanaf het moment dat de stier de arena betreedt tot het moment van zijn dood, niet kan worden beschouwd als een werk dat het onderwerp is van intellectueel eigendom. Dit komt doordat het niet mogelijk is om nauwkeurig en objectief te identificeren of het stierengevecht voortkomt uit een originele artistieke creatie van de stierenvechter.
Goed nieuws dus! Het tot de dood martelen van een dier kan nooit beschouwd worden als artistieke creatie, kunst of een kunstwerk. Liefhebbers van het stierenvechten verdedigen zichzelf altijd door aan te geven dat het doden van stieren kunst of een artistieke creatie is, en beroepen zich op dit idee om het stierenvechten van subsidies te voorzien of tegen een verbod te beschermen. Het wordt tijd dat de stierenvechtsector een halt toe wordt geroepen. Het idee dat stierenvechten geen kunstwerk is was twintig jaar geleden ondenkbaar, toen stierenvechters voor televisieprogramma’s werden uitgenodigd alsof het om de nationale trots ging. Tegenwoordig worden ze steeds vaker geweerd, want hun werk wekt ongemak, schaamte en boosheid bij de kijker op.
Dit komt doordat de Spaanse samenleving aan het veranderen is. Al meer dan 25 jaar informeren wij samen met onze zusterorganisaties mensen over de gruwelijkheden van het stierenvechten. Wij hebben gedurende deze jaren gezien hoe de mening van de Spanjaarden vast en zeker veranderde. En we zullen doorgaan met onze strijd tot geen enkele stier en paard meer lijdt in de arena of tijdens een straatfeest. Blijf ons werk steunen zodat we dit mooie doel kunnen bereiken! Doneer eenmalig of word donateur.