Vandaag was in de Tweede Kamer het Algemeen Overleg dierenwelzijn over huisdieren. Tijdens dit overleg werd door de Tweede Kamercommissie van LNV met minister Schouten van gedachten gewisseld over het beleid. Voorafgaand aan het overleg leverden wij input aan Kamerleden over diverse onderwerpen. Deze kwamen veelvuldig aan bod, waarvoor onze grote dank!
De Sophia-Vereeniging is erg enthousiast over de inbreng van Kamerleden Moorlag (PvdA) en De Groot (D66) in dit debat. Beiden spoorden aan tot het spoedig invoeren van een landelijke chipplicht voor katten, waarvoor de Sophia-Vereeniging zich bij verschillende Kamerleden hard maakte. Ook Von Martels (CDA) liet weten voorstander te zijn van een landelijke chipplicht. Moorlag drong er bij de minister op aan om goed te kijken naar de successen in Vlaanderen die zijn bereikt na het invoeren van zowel de chip- als de castratieplicht: een significante afname van het aantal asielkatten en zwerfkatten. De Groot vond dat het na zijn motie over de chipplicht in 2018 veel te lang duurt voor er iets gebeurt en verzocht minister Schouten vaart te maken op dit dossier. De minister beloofde in gesprek te gaan met gemeenten. De Sophia-Vereeniging pleit echter voor een landelijke chipplicht. Daar heeft Moorlag ook vandaag weer herhaaldelijk om gevraagd bij de minister.
Verder kwam de online dierenhandel aan bod. Te jonge dieren, hele nestjes gecoupeerde pups, verboden kortsnuithondjes: ze worden allemaal aangeboden op Marktplaats, terwijl de verkoop van deze dieren in veel gevallen verboden is. Wanneer hier melding van gemaakt wordt bij de NVWA, gebeurt er niets mee. In een gesprek met Marktplaats hebben wij de advertentiewebsite verzocht maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen door bepaalde zaken verplicht in te voeren, zoals het chipnummer van de hond, het registratienummer (UBN) van de handelaar en een dierenartsverklaring bij gecoupeerde honden. Marktplaats weigert echter verdere stappen te ondernemen die het dierenwelzijn ten goede komen.
Naar aanleiding van het gesprek met Marktplaats heeft de Sophia-Vereeniging diverse Kamerleden laten weten dat de markt zichzelf niet wíl verbeteren en dat er dus strengere regelgeving moet komen voor de online dierenhandel. Ook wezen wij hen erop dat de NVWA meldingen niet of onvoldoende oppakt en dat de samenwerking tussen Marktplaats en de NVWA bijzonder weinig oplevert voor dierenwelzijn. Verschillende Kamerleden reageerden hierop door vragen te stellen tijdens het Algemeen Overleg.
Over het verbod op het gebruik van de stroomhalsband zijn we kort: de minister houdt voet bij stuk – dat verbod gaat er komen! Bisschop (SGP) en Von Martels (CDA) poogden nog om hieraan te tornen en de VVD over te halen om tegen te stemmen, maar ook Weverling (VVD) was ervan overtuigd dat dit verbod er moet komen. Fantastisch nieuws voor de honden!
Tenslotte een warme douche voor Weverling (VVD) die aandacht vroeg voor het feit dat hondjes die in Nederland niet meer gefokt mogen worden, zoals de kortsnuiten, nog wel mogen worden geïmporteerd. Hij vroeg wat de minister van deze import vindt. De minister liet weten dat ze zich in EU-verband wil inzetten voor de kortsnuiten. De Sophia-Vereeniging vreest echter dat het veel te lang gaat duren voordat de Europese lidstaten de handen ineen hebben geslagen. Wij zullen de druk opvoeren om een importverbod te bespoedigen, zodat er snel een einde komt aan de invoer van doodzieke hondjes.
Weverling (VVD) bracht ter sprake dat de invoering van het Dierenhoudverbod als zelfstandige strafmaatregel nu veel te veel tijd kost. Hij vroeg zich af of het zou helpen als de VVD zelf met een wetsvoorstel zou komen. We hopen dat minister Schouten de minister van Justitie & Veiligheid tot spoed gaat manen.
De minister sloot af met de toezegging dat ze met Marktplaats in gesprek gaat om te kijken welke aanvullende maatregelen mogelijk zijn bij het plaatsen van dierenadvertenties. De Sophia-Vereeniging had daar uitdrukkelijk om verzocht. We zijn dan ook heel blij met deze toezegging!