Griekenland nam als eerste Europese land succesvol actie tegen het brute misbruik van beren als straatartiest. Voor de beren die in beslag genomen werden, moest een onderkomen worden gezocht. Bears in Mind is met Ouwehands Dierenpark een samenwerkingsverband aangegaan en zo is Het Berenbos ontstaan: het allereerste berenopvangcentrum in Europa voor misbruikte beren, die hier de rest van hun leven weer beer mogen zijn.
“Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark is eigenlijk hét visitekaartje voor wat wij doen”, vertelt Ingrid Vermeulen, directeur bij Bears in Mind. Al van jongs af aan zet Ingrid zich in voor het verbeteren van dierenwelzijn. Voor beren heeft ze altijd een zwak gehad. “In Het Berenbos, het semi-natuurlijke opvangcentrum, kunnen mishandelde of getraumatiseerde terecht om weer beer te kunnen zijn.” Ingrid legt uit dat er helaas nog heel veel berenleed is.
“Bears in Mind is internationaal hard aan het werk en we zetten onze kennis, expertise en financiële middelen in voor de bescherming van beren en hun leefgebied in het wild en beren in gevangenschap.” Op het gebied van welzijn ligt de focus op het tegengaan van wreedheden waarbij mishandelde of gevangen beren bevrijd en verzorgd zullen worden. Op het gebied van natuurbescherming is het belangrijk op zoek te gaan naar een goede manier waarin mens en beer harmonieus samen kunnen leven en beschermen we het leefgebied van de beer. In beide gevallen is educatie en voorlichting belangrijk om beer-mens-conflicten en daarmee berenleed te voorkomen.”
“Er is veel werk aan de winkel”, vervolgt Ingrid. “Wij vinden het erg belangrijk dat we het probleem op een duurzame manier aanpakken. Daarom werken we als Nederlandse stichting nauw samen met overheden en lokale organisaties in diverse landen. Niet alleen hebben zij goed in beeld welke beren er waar in miserabele omstandigheden zitten, maar ook kennen zij de lokale cultuur en hebben zij het netwerk ter plaatse. Door ze actief te betrekken bij de oplossing, bereik je zo enorm veel meer. Wij financieren een project of een onderzoek en ondersteunen met onze kennis zodat deze mensen voorlichting kunnen geven die afgestemd is op het lokale kennisniveau en bewustwordingsniveau.”
Naast het bij nagenoeg iedereen welbekende Berenbos, is Ingrid trots op de vele mooie en duurzame resultaten die Bears in Mind de afgelopen jaren behaald heeft. “Dankzij diverse wetenschappelijke projecten brengen we berenpopulaties in kaart, doen we tellingen en oefenen we druk uit op overheden om jachtvergunningen in te trekken. Een ander mooi voorbeeld is de verhuizing van twee beren uit Oekraïne naar Het Berenbos. De dieren zaten als publiekstrekker bij een speeltuin. In een slecht verblijf, gevaarlijk voor de kinderen en niet goed verzorgd door geldgebrek. Bears in Mind regelt niet alleen de verhuizing van de beren met al het bijkomende papierwerk, het transport en de verzorging tijdens de reis, maar gaat ook in gesprek met de eigenaar. We leggen uit dat we de beren meenemen naar een betere leefomgeving, maar dat hij geen nieuwe beren meer mag plaatsen. Ook de kinderen uit de speeltuin krijgen voorlichting zodat ze weten dat beren zo niet horen te leven. Ik ben er trots op dat we een structurele oplossing bieden en een duurzaam resultaat behalen.” Ingrid geeft aan dat dit enkele van vele voorbeelden zijn van het mooie werk dat Bears in Mind doet. “Ons werk is nog altijd heel hard nodig, maar dit soort projecten kosten enorm veel geld. We kunnen dit alleen blijven doen dankzij de steun van onze donateurs en de giften die we krijgen.”
Bears in Mind en de beren steunen kan op diverse manieren. Neem voor meer informatie contact op met de stichting via (0)317 650 220 of kijk op: www.bearsinmind.org/Steun-ons/