Platform over schenken, erven en nalaten
15de Internationale Summit tegen het Stierenvechten in Madrid

15de Internationale Summit tegen het Stierenvechten in Madrid

Op 25 en 26 november vond de 15de internationale Summit tegen het stierenvechten plaats. Het Internationale Netwerk tegen het Stierenvechten hield deze keer haar jaarlijkse conferentie in het grootste stierenvechtland van Europa: Spanje. De summit was weer een groot succes. Vertegenwoordigers van de acht stierenvechtlanden en andere landen reisden af naar de gemeente Rivas VaciaMadrid – nabij de hoofdstad Madrid – waar de summit plaatsvond.

Sinds 2015 heeft Rivas VaciaMadrid zich verklaard tot ‘vriendelijke stad voor dieren’. Het beschermen van dieren krijgt prioriteit in het gemeentelijk beleid. Zo zijn de stierenfeesten afgeschaft in 2009. Een voorbeeldstad en daarom een inspirerende plaats om onze summit te houden. CAS is het secretariaat en medeoprichter van het internationale netwerk en organiseert elk jaar de summit, eventueel met hulp van andere leden in het betreffende land.

Actie in Madrid

Op maandag 27 november hielden we bij de Puerta del Sol in hartje Madrid een actie tegen het stierenvechten, waar we de belangrijkste conclusies van onze summit presenteerden. Tevens symboliseerde de actie onze gezamenlijke strijd. Ook vroegen we politici de moed op te brengen om een debat voor een verbod aan te gaan. “De wereld kijkt naar Spanje en heeft nu de kans – met de nieuwe regering – om een voorbeeld te zijn voor de rest van de landen en te stoppen met het ondersteunen van het stierenvechten”, Estefania Pampin Zuidmeer, campaigner bij CAS.

Het stierenvechten bestaat in acht landen: Spanje, Portugal, Frankrijk, Mexico, Venezuela, Ecuador, Colombia en Peru. Arturo Berlanga, directeur AnimaNaturalis Mexico:

“De overheden van deze acht stierenvechtlanden hebben geweld gelegaliseerd door stierengevechten toe te staan.”

Conclusies 15de Internationale Summit

In alle landen zien we een sterke daling in de interesse voor het stierenvechten vanuit de samenleving. Maite van Gerwen, directeur van CAS:

“Het is duidelijk dat steeds meer mensen zich bewust worden van het geweld dat de stieren, koeien en paarden wordt aangedaan in stierengevechten. Mensen accepteren dit geweld steeds minder, zeker als het puur voor menselijk vermaak is. Ik ben ervan overtuigd dat de huidige ontwikkelingen zich doorzetten en er binnen afzienbare tijd een einde komt aan dit wrede volksvermaak.”

De hoofdconclusies van de summit:

  • In vijf van de acht hoofdsteden van de stierenvechtlanden werden in 2022 geen stierengevechten gehouden: Mexico-Stad, Bogota, Caracas, Quito.
  • Het percentage van de bevolking dat tegen stierengevechten is, neemt steeds meer toe. Inmiddels is de meerderheid van de bevolking ertegen. Volgens een enquête van dagblad Reforma Diaro (2022) beschouwt 73% van de Mexicanen het stierenvechten als dierenmishandeling. Een enquête uitgevoerd door Datexco (2022) laat zien dat 85% van de Colombianen het eens is met een verbod op de stierengevechten. En acht op de tien Spanjaarden zijn ter ook tegen, volgens een onderzoek van de BBVA Foundation (2022).
  • In de acht landen daalt het aantal stierengevechten. In Frankrijk namen ze de afgelopen 20 jaar met 40% af. In Spanje daalden ze met 58% sinds 2007 en in Ecuador met 65% in de afgelopen 11 jaar.
  • Het stierenvechten staat op de politieke agenda. Diverse politici riepen op tot het afschaffen ervan. In Colombia zijn er vanuit de samenleving en de politiek verschillende wetsvoorstellen ingediend om het stierenvechten te verbieden. In Mexico werd een verbod bereikt in vijf deelstaten.
  • Steeds meer lokale, staats- en nationale overheden in de acht landen nemen maatregelen ter bescherming van minderjarigen tegen het geweld van het stierenvechten. Ecuador en Portugal hebben respectievelijk de toegang van jongeren onder de 18 en 16 jaar verboden. In verschillende staten in Venezuela en Mexico zijn vergelijkbare maatregelen genomen. Hiermee voldoen ze aan de voorwaarden van de Verenigde Naties om kinderen te beschermen tegen het stierenvechten. Spanje doet echter niet genoeg om kinderen te beschermen tegen dit geweld en blijft achter ten opzichte van de andere stierenvechtlanden.
  • Steeds minder mensen gaan naar stierengevechten. Tegelijkertijd neemt de publieke verontwaardiging toe. Een groot deel van de samenleving beschouwt dieren als voelende wezens. Mensen accepteren niet langer dat dieren worden mishandeld voor entertainment.
  • Een algemene trend is het gebrek aan interesse van jongeren in stierengevechten.
  • Steeds meer bedrijven en banken stoppen met het sponsoren en/of promoten van stierengevechten. Onlangs hebben Mercedes-Benz Frankrijk, Pernod Ricard, Novotel, Banque de Suez, Crédit Agricole en Groupama zich gedistantieerd van het stierenvechten.

Compassievolle cultuur

Tot slot roepen wij, vanuit het Internationale Netwerk, politici op om naar de samenleving te luisteren en actie te ondernemen om dieren te beschermen tegen het geweld van stierengevechten. Het is democratisch om de mening van de meerderheid van de samenleving serieus te nemen en de compassievolle cultuur te ondersteunen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?