Eefje van ’t Rood (81) verloor in tien jaar tijd haar man, dochter en schoonzoon aan nierziekten. Via haar nalatenschap wil ze de steun die haar geliefden kregen, doorgeven. Daarom heeft ze de Nierstichting opgenomen in haar testament.
“Mijn man was nierpatiënt, maar dialyseerde niet. Hij hield zich strikt aan zijn dieet. In 1996 overleed hij vrij plotseling”, vertelt Eefje van ’t Rood. Haar dochter Marjan krijgt op haar dertigste een streptokokkeninfectie, waardoor haar nieren niet meer werken. Ze moet meteen aan de dialyse. “Tijdens een vakantie in Spanje ontmoette ze Joost. Hij zat een appartement verder en dialyseerde vanwege een auto-immuunziekte (SLE). Hij leende zijn huurauto aan Marjan, zo is het begonnen. Ik dacht in het begin: ‘Jeetje mina, nog een nierpatiënt erbij’. Maar het was toch fantastisch. Ze wisten precies van elkaar hoe ze zich voelden.”
Joost en Marjan krijgen vier weken na elkaar een donornier. Beide zijn afgestoten. “De teleurstelling was groot. Marjan ging hard achteruit, werd heel mager. Haar hart hield de dialyse niet meer vol. Uiteindelijk overleed ze in 1999, 38 jaar oud. Vijf jaar later werd Joost thuis onwel. Hij overleed in het ziekenhuis.”
“Na het overlijden van Joost heb ik de Nierstichting opgenomen in mijn testament. Mijn man, Marjan en Joost kregen veel steun van de Nierstichting. Via mijn nalatenschap kan ík straks nierpatiënten helpen. Dat vind ik heel belangrijk.”
Dankzij mensen als Eefje van ’t Rood kan de Nierstichting al vijftig jaar dromen, durven en doen. Het belang van nalatenschappen is aanzienlijk. Meer dan dertig procent van onze inkomsten bestaat uit erfenissen. Met deze bijdragen kunnen wij vele nierpatiënten een beter perspectief bieden.
Het begint allemaal met een droom van Willem Kolff. Hij legt in de Tweede Wereldoorlog in Kampen de kiem voor onze oprichting. Als jonge arts ziet hij mensen van zijn eigen leeftijd sterven aan chronische nierontstekingen. Hij weigert zich daarbij neer te leggen. Met een waterpomp uit een T-Ford, aluminium uit een neergehaald vliegtuig, rubberslangen en de motor van een naaimachine bouwt hij het eerste dialyseapparaat ter wereld. Inmiddels hebben meer dan 20 miljoen mensen wereldwijd hun leven te danken aan zijn uitvinding.
Sinds onze oprichting werken wij nog iedere dag in de geest van Willem Kolff. We startten ons werk 50 jaar geleden om de levenskansen van nierpatiënten te vergroten en hun levenskwaliteit te verbeteren. We investeerden in dialysecapaciteit en later in het verbeteren van de zorg en eigen regie voor nierpatiënten. Dialyse wordt bereikbaar voor iedereen. Nu ontwikkelen we de draagbare kunstnier: een compact en licht hemodialyseapparaat dat patiënten hun vrijheid teruggeeft.
We zetten alles op alles voor een kortere wachtlijst en meer succesvolle transplantaties. Want nog steeds overlijden er onnodig mensen, omdat een donornier te laat komt. We stimuleren nierdonatie bij leven door voorlichting en onderzoek. Onze jarenlange lobby resulteerde begin 2018 in een betere donorwet. Ook financieren we onderzoek dat bijdraagt aan het langer functioneren van donornieren.
Het voorkomen van nierschade en genezen van nierziekten zijn onze andere speerpunten. Met steun van donateurs investeren we vanaf de start in baanbrekend onderzoek naar de werking van nieren en nierziekten. Hierdoor is het nieronderzoek in Nederland van topniveau. Onze ultieme droom: nierziekten kunnen genezen. Want dit voorkomt dat mensen afhankelijk worden van dialyse of transplantatie.
Wilt u meer lezen over innovatieve projecten voor nierpatiënten? Of meer weten over nalaten aan de Nierstichting? Vraag dan gratis ons magazine Voortleven aan: nierstichting.nl/voortleven
Nierstichting
Groot Hertoginnelaan 34
1405 EE Bussum
T +31 35 697 80 74
E nalaten@nierstichting.nl
W www.nierstichting.nl/nalaten
Bank NL70 INGB 0000 0880 00