Racisme en discriminatie van kinderen op basis van hun etniciteit, taal en religie zijn schering en inslag in landen over de hele wereld. Dat schrijft UNICEF in een onderzoeksrapport dat verschijnt naar aanleiding van de 33e verjaardag van het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind op 20 november.
Het onderzoek laat zien hoe racisme en discriminatie van kinderen wereldwijd invloed hebben op onder meer onderwijs, gezondheid en toegang tot overheidsdiensten. Het rapport concludeert dat verschillen tussen etnische groepen aan de orde van de dag zijn en dat die verschillen systematisch zijn. ‘Racisme en discriminatie zorgen voor uitsluiting en achterstanden die een leven lang kunnen duren’, zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. ‘Terwijl het beschermen van de rechten van elk kind, wie het ook is en waar het ook vandaan komt, noodzakelijk is om een vreedzamere, welvarendere en rechtvaardigere wereld op te bouwen voor iedereen.’
Discriminatie en uitsluiting verergeren achterstanden en armoede. Zo zorgt discriminatie voor een slechtere gezondheid, minder voedselzekerheid, lagere leerresultaten en een grotere kans op opsluiting in gevangenschap. Het leidt ook tot meer tienerzwangerschappen, lagere arbeidsparticipatie en lagere lonen op volwassen leeftijd. Het rapport benadrukt hoe discriminatie en uitsluiting soms al generaties lang voortduren voor miljoenen kinderen, die daardoor slechter toegang hebben tot vaccinaties, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen en een eerlijk rechtssysteem.
Discriminatie uit zich onder meer in toegang tot onderwijs. Het rapport laat in een analyse van 22 landen zien dat kinderen uit gemarginaliseerde etnische, taal- en religieuze groepen in leesvaardigheid ver achterblijven bij hun leeftijdsgenoten. Leerlingen tussen 7 en 14 jaar uit de meest bevoordeelde groepen hebben juist meer dan twee keer zoveel kans om basale leesvaardigheid op te doen dan leerlingen uit de minst bevoordeelde groep.
Ook registratie van geboorte-aangiften laat grote verschillen zien tussen kinderen van verschillende religieuze en etnische groepen in een land. Geboorte-registratie is een belangrijke voorwaarde om toegang te krijgen tot basisvoorzieningen. In de Democratische Volksrepubliek Laos wordt bijvoorbeeld bij 59 procent van de kinderen onder de 5 jaar uit de Mon-Khmer-minderheidsgroep bij de geboorte geregistreerd, tegenover 80 procent bij de Lao-Tai-etnische groep.
Het rapport benadrukt ook hoe kinderen en jongeren de last van discriminatie in hun dagelijks leven voelen. Uit een enquête die meer dan 407.000 reacties opleverde, blijkt dat bijna twee derde van de ondervraagden vindt dat discriminatie veel voorkomt in hun omgeving. Bijna de helft van de jongeren vindt dat discriminatie hun leven of dat van iemand die ze kennen duidelijk beïnvloedt.
Over World Children’s Day op 20 november
Voor miljoenen kinderen over de hele wereld zijn kinderrechten helaas niet vanzelfsprekend. Om ervoor te zorgen dat alle kinderen in de wereld veilig kunnen opgroeien en zich optimaal kunnen ontwikkelen, hebben de Verenigde Naties op 20 november 1989 in New York het Kinderrechtenverdrag aangenomen Alle landen van de wereld hebben de rechten van kinderen samen vastgelegd in een verdrag met 54 artikelen, van het recht op onderwijs tot het recht op bescherming tegen oorlog. Toch worden kinderrechten nog wereldwijd geschonden. UNICEF is de VN-kinderrechtenorganisatie die regeringen adviseert, bedrijven overtuigt en bij wereldleiders pleit voor het waarborgen van kinderrechten. Zondag 20 november is de 33e verjaardag van het Kinderrechtenverdrag.