De aanwezige kamerleden kregen de gelegenheid om met de jongeren in gesprek te gaan. Zij namen ruim de tijd en luisterden aandachtig naar de ervaringen van Unforgettables Tamika en Laura. Zij adviseerden onder andere:
Ook deed Unforgettable Laura een belangrijke oproep aan alle kamerleden: “Ik wil jullie vragen om de brieven uit de koffer aandachtig te lezen en jezelf af te vragen: hoe zou ik me voelen als mij dit mij zou overkomen?”. De woordvoerders benadrukten hoe belangrijk en dapper het is dat de Unforgettables hun verhalen beschreven hebben. Dit hebben zij gedaan in de hoop dat de situatie voor kinderen na hen beter wordt.
Unforgettable Tamika schreef een openhartige brief over de ervaringen met jeugdzorg en adviezen aan de politiek. “Als ik het voor het zeggen zou hebben, zou ik als eerste het aantal jeugdigen per hulpverlener veranderen. Ik zou willen dat ze zich meer ECHT bezig kunnen houden met de jeugdigen en een vertrouwensband op kunnen bouwen. Ik wens andere kinderen toe dat ze nooit in aanraking hoeven te komen met veel wisselende hulpverleners of woonplekken en dat ze de echte jeugd kunnen ervaren die ze verdienen.”
De inhoud van de Hartenhuiskoffer maakt de misstanden en verbetermogelijkheden in de jeugdzorg inzichtelijk. Het laat zien waar kinderen tegenaan lopen als zij te maken krijgen met jeugdzorg. Ruim 100.000 kinderen groeien op in gezinnen met meervoudige problematiek. Kinderen die door omstandigheden niet meer thuis kunnen wonen, verhuizen gemiddeld 6 keer en zien gemiddeld 64 hulpverleners.
Er wordt ook meegedacht, zo schrijft directeur Margot Ende van Het Vergeten Kind in een brief: “Met campagnes, onderzoek en allianties zetten we de schijnwerper op de misstanden in de jeugdzorg. Anderzijds willen we ook goede voorbeelden onder de aandacht brengen die laten zien hoe het anders kan.”