Hierin geven zij aan dat groeiende ongelijkheid en armoedebestrijding de grootste uitdagingen zijn in het toewerken naar duurzame handel. Om diverse Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (SDG’s), zoals SDG 1 (geen armoede) en SDG 8 (waardig werk en economische groei), in 2030 te halen is een focus op leefbaar inkomen en leefbaar loon nodig!
In de verklaring staat dat de volgende elementen cruciaal zijn om leefbaar inkomen en leefbaar loon te bereiken: het belang van sociale dialoog, capaciteitsopbouw van werknemers en producenten en het belang van maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Goed dat Nederland en Duitsland hierin het voortouw nemen!
Het is ook hard nodig, want de huidige pandemie draagt zichtbaar bij aan een verdere armoedeval voor miljoenen mensen, waaronder vele kleinschalige boeren en werknemers aan het begin van onze toeleveringsketens. Zij hebben bij gebrek aan een leefbaar loon of leefbaar inkomen geen enkele buffer om de klappen van de pandemie ook maar enigszins op te vangen.
In een gemeenschappelijke brief aan minister Kaag onderstreept een coalitie van Fairtrade Nederland, Fair Wear Foundation, FNV, CNV, Solidaridad, IDH, Rainforest Alliance, FairFood, Save The Children het belang van leefbaar loon. De coalitie doet concrete aanbevelingen over hoe minister Kaag hier in haar beleid voor kan zorgen, te weten:
Het blijft niet bij een oproep alleen, de coalitiepartners geven in de brief aan gezamenlijk op te willen trekken met de minister en bij te willen dragen aan oplossingen.
Lees hier hoe Fairtrade bijdraagt aan de SDG’s.