Platform over schenken, erven en nalaten
Eenzaamheid in coronatijd grootste handicap onder kinderen met een beperking

Eenzaamheid in coronatijd grootste handicap onder kinderen met een beperking

Ook voelt 75% van de ouders/verzorgers zich niet voldoende gesteund door instanties om deze tijd door te komen. Daarom roepen wij op om kinderen met een beperking en hun gezin door deze coronatijd heen te helpen!

Eenzaamheid grootste handicap

Kinderen met een handicap leven vaak al in sociaal isolement, maar door de lockdown is dit isolement nog groter geworden. Zo blijkt uit de onderzoeksresultaten dat kinderen met een beperking, die wel vriendjes in de buurt hebben, in coronatijd veel minder afspreken met vriendjes uit de buurt. Daarnaast geeft 47% van de ouders die meewerkten aan het onderzoek aan dat hun kind geen vriendjes in de buurt heeft. Dit doordat zij niet in de buurt naar school kunnen en zo geen andere kinderen ontmoeten.

Mijn kind heeft geen vriendje in de buurt

Waar andere kinderen elkaar nu ontmoeten op speelplekken buiten, is dit voor kinderen met een handicap niet mogelijk. Speelplekken in hun buurt zijn voor hen niet toegankelijk. Ze komen bijvoorbeeld niet voorbij het toegangshek, de paden zijn voor hen niet begaanbaar en veel speeltoestellen zijn voor hen ongeschikt.

58% sport minder dan voor de coronacrisis

Binnen de huidige coronamaatregelen is het voor kinderen toegestaan om buiten te sporten. Dit is voor kinderen met een beperking meestal ook geen optie, omdat zij vaak extra begeleiding van volwassenen nodig hebben. De aanwezigheid van volwassenen op sportclubs wordt nu tot een minimum beperkt. Van de kinderen met een beperking die normaal wel kunnen sporten, doet 58% dit nu minder dan voor de coronacrisis.

Samen helpen we kinderen met een handicap door deze coronatijd!

“Het is overduidelijk dat kinderen met een handicap moeizaam en eenzaam de lockdown doorkomen”, vertelt Henk-Willem Laan, directeur van het Gehandicapte Kind. “Daarom zetten wij nu meer dan ooit in op concrete hulpmiddelen die naar behoefte van het kind zorgen voor de juiste positieve impulsen in huis. Denk hierbij aan het verstrekken van een aangepaste gamecontroller, zodat oudere kinderen met een beperking online met vriendjes kunnen spelen. Of een speciale speelbox met spelmaterialen die het samenspelen van gezinnen met een kind met een ernstige meervoudige beperking stimuleert.”

Speelbox geeft nieuwe impuls voor Gideon en zijn gezin

Marjan van der Velde-Stevens, moeder van de meervoudige beperkte Gideon (8 jaar) kan zo’n speelbox goed gebruiken. Marjan: “Op een gegeven moment zit je met je handen in het haar. Wat kunnen we nu voor Gideon bedenken? We kunnen niet naar een binnenspeeltuin of boodschappen met hem doen. Ik ben daarom blij dat ik op korte termijn een speciale speelbox heb mogen ontvangen. Dit geeft iedereen in het gezin weer een nieuwe impuls waardoor we weer even wat nieuws te doen hebben met Gideon.”

Dankzij aangepaste controller kan Tatum online gamen met haar vriendjes

Deborah den Boer-Geerts, de moeder van de 11-jarige Tatum is blij met de aangepaste gamecontroller voor haar dochter. “Tatum heeft weken binnen gezeten met haar vader en mij”, vertelt Deborah. “Voorheen had ze op school haar contacten en dat viel plotseling allemaal weg. Dankzij haar aangepaste gamecontroller kan zij knoppen met haar voeten bedienen en gamen met haar klasgenootjes en neefjes. In coronatijd doet ze dat elke dag. Dat maakte dat ze – ondanks dat ze elke dag alleen thuis is – plezier heeft. Het zijn kleine dingen die misschien heel onbelangrijk lijken, maar voor haar van groot belang zijn.”

Samen zorgen dat kinderen met een beperking zich niet eenzaam voelen!

Wij doen een beroep op iedereen om deze gezinnen te steunen. Henk-Willem Laan: “Dit kan door bijvoorbeeld aan te bellen en op afstand een gesprekje te hebben, een leuke videoboodschap te maken of een kaartje te versturen. Zo zorgen we ervoor dat kinderen zich niet eenzaam voelen. Laten we met elkaar wat extra aandacht voor deze kinderen en hun ouders hebben in deze moeilijke tijd!”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?