Zoals gehandicapte kinderen in de armste delen van de wereld. Dat mag niet gebeuren, zo vinden ook donateurs van het Liliane Fonds Walther Kahn en Marian Lubbers.
Walther Kahn (76) werkte bij een bank en vond het toen al belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn. Het Liliane Fonds kwam al lang geleden op zijn pad. “Het fonds richt zich op kinderen, dat spreekt mij enorm aan. Kinderen kunnen niet voor zichzelf zorgen en zijn kwetsbaar. Als ze dan ook nog met een handicap leven in een arm land, dan heb je niet veel motivatie nodig om te doneren. Je kunt met heel weinig middelen al een operatie of andersoortige hulp bekostigen. Zodat een kind met een handicap een menswaardig leven kan leiden en niet hoeft te worden weggestopt, omdat de ouders zich ervoor schamen of bang zijn dat hun kind iets overkomt.”
Walther heeft gekozen voor een periodieke schenking. Vanwege het belastingvoordeel kon hij daarom meer schenken. Met een periodieke schenking steun je het Liliane Fonds voor minimaal vijf jaar.
Marian Lubbers (62) is wandelcoach met een eigen praktijk en werkt daarnaast in de zorg met dementerende ouderen. Recent heeft ze haar testament laten opmaken. “Volgens de wet zou mijn hele nalatenschap naar mijn familie gaan, maar ik wil graag zelf kiezen wat voor mij belangrijk is en wie ik een warm hart toedraag. Ik heb drie goede doelen opgenomen in mijn testament. Eén daarvan heeft te maken met kinderen, die ik tot mijn spijt zelf niet heb. Op deze manier kan ik wel iets betekenen voor kinderen elders in de wereld.”
Voor dat goede doel kwam Marian uit bij het Liliane Fonds. “Omdat zij kwetsbare kinderen ook echt blijven volgen en ze toekomstperspectief bieden. Dat doen ze in samenwerking met professionele lokale organisaties.”
Het geeft Marian rust dat ze haar nalatenschap goed heeft geregeld. “Het zijn niet eens hele grote bedragen die ik nalaat. Maar als je daar nu goede keuzes in maakt en de tijd neemt om erover na te denken, dan kun je jouw waarden doorgeven, ook als je er niet meer bent. Daar word ik blij van.”
De twaalfjarige Sempeta uit Kenia is geboren met broze botten. Daardoor heeft hij vergroeide benen en kan hij niet met vriendjes voetballen. Hij vaak is geopereerd en heeft krukken nodig om te kunnen lopen. Maar Sempeta heeft wél leiderschapskwaliteiten, dus is hij coach van het voetbalteam. Later wil Sempeta chirurg worden. Dan kan hij andere gehandicapte kinderen helpen.
Door de strenge coronaregels kan Sempeta nu niet naar school. Hij heeft geen laptop of andere toegang tot online onderwijs. Ook het revalidatiecentrum waar hij fysiotherapie volgt is gesloten. Daarom helpt hij nu zijn moeder met het verzorgen van het vee. Het traditioneel Masai gezin verdient normaal gesproken geld met verkoop van melk op de markt. Dat gaat nu niet, waardoor het gezin moet zien te overleven. Het Liliane Fonds levert noodhulp in de vorm van hygiëne en voeding.
Het Liliane Fonds steunt kinderen met een handicap op de armste plekken van de wereld met individuele hulp op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs, werk en sociale contacten.
Steun het Liliane Fonds met een donatie, periodieke schenking of nalatenschap.
Ga naar lilianefonds.nl/help-mee of bel gratis 0800 – 7800 800.